2012. szeptember 21., péntek

Hogyan?

A gyerekeknek tanítunk igazságokat.

Például úgy, hogy kimondjuk, vagy elmesélünk történeteket, megtanítunk énekeket, amik erről szólnak. De engem most az érdekel, hogy mit tegyünk hittanon, hogy ezt át is éljék ezeket az igazságokat?

Én nem a memóriájuk felől szeretném a lelküket elérni, hanem az élmények által. És most nem csak kifejezett az élménypedagógiára gondolok.

Van ötletetek?


5 megjegyzés:

  1. Elsőseimmel a második óránkon (persze, ebben a szép időben az udvari padokon)azt "tanultuk", hogy Isten sokszínűnek szeret minket, jó, hogy mind különbözőek vagyunk. Megnéztük, kinek milyen színű a szeme, haja, rácsodálkoztunk, mi milyen színű az udvaron, még a zöld fák, bokrok sem egyforma zöldek, és megállapítottuk, nagyon unalmas lenne, ha minden egyforma szürke lenne, és meg se ismernénk egymást, ha mindenki ugyanolyan lenne. Ezután hurkapálcákra krepp papírból színes csíkokat ragasztottunk, ezekkel a "zászlókkal" aztán lehetett szaladgálni az udvaron. Nagyon pontosan emlékeztek mindenre egy hét múlva. (Nem úgy, mint néhány más szavamra ;) ) Ilyesmikre gondoltál?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Anikó! Pontosan ilyen ötletekre gondoltam. Már eszembe is jutott erről egy újabb ötlet. Kicsit átgondolom, és leírom a következő bejegyzésbe.

      Törlés
  2. De nehezet kérdezel! Főleg ha magam elé képzelem a sivár tantermet, amiben a régi hagyományos padok miatt alig van szabad hely.
    Most azt találtam ki, hogy beviszek egy nagy takarót és azt leterítve körbeülünk, mert ez nekem nagyon hiányzik, a kör. Sok lehetőséget látok ebben a takaróban, de nem biztos, hogy ez a válasz a feltett kérdésedre...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, ilyenekre gondolok. Melyik az az üzenet, amit a gyerekek fejébe ragaszt, hogy egy takarón ülnek, vagy hogy körben vannak?

      Törlés
  3. Ó, Noémi, rég jártam erre, visszaolvastam az utolsó 6-8 bejegyzést, és köszönöm,köszönöm újra, hogy a gyerekekbe, a pedagógiába vetett hitemet adod vissza! Hogy vannak még olyan EMBEREK, akiknek fontos a KAPCSOLAT, akik tenni is hajlandók ezért. Csakazértis, árral szemben, akkor is, ha a világot láthatóan nem érdekli, ha az iskolában a nemtudást hansúlyozzák. Köszönöm, köszönöm, hogy értesülhetek arról, hogy valahol a világban van valaki, aki csak teszi a dolgát!
    Isten áldjon meg ezért!

    VálaszTörlés