2012. szeptember 19., szerda

Örömelv

Olvastam egy blogbejegyzést. Egy olyan cikkre reagál, amely az Élet és Irodalom c. újságban jelent meg. Írója az ELTE tanára. A cikket nem olvastam, csak ezt a blogbejegyzést, de megragadott egy kifejezés:
örömelv.

Idézet a blogból:

Az első számú probléma a cikk írója szerint a "negatív visszajelzések rendszere":
" ... az iskola számára sohasem az a fontos, hogy egy gyerek mit tud, mihez van kedve vagy tehetsége, hanem hogy mit nem tud, mi az a tantárgy, amiből rosszabb az átlagnál, hogy aztán azon legyen, hogy az illetőt az átlagra "felhozza"... Ami hiányzik a magyar iskolából, az az örömelv."

Rendben, nem értek egyet azzal, hogy csak arra figyel minden iskola, hogy mit nem tud a gyerek. És tanára válogatja, de a cikk írója a rendszerről írta ezt, nem az egyes emberekről.
Viszont, ha ez így igaz, hogy az iskola nem számol az örömelvvel, akkor nekünk itt nagy lehetőségeink vannak.
Mi mekkora előnnyel indulunk, mert

  • nem osztályozunk (még)
  • elvből örülünk
  • nem a memória a lényeg a hittanon
  • nem a logika a lényeg a hittanon
  • nem a kézügyesség a lényeg a hittanon
  • nem a külső a lényeg a hittanon.
Örüljetek mindenkor, még a hittanon is.

3 megjegyzés:

  1. Más nemzetekkel összehasonlítva magunkat, mi vagyunk a legszomorúbb nemzet, még ünnepelni is gyászos hangulatban tudunk. (A Himnuszunkat is a legszomorúbbnak tartják az összes nemzeté között)
    Iskola - család, vagy család - iskola, melyik tud hatni a másikra? Az öröm mindenhonnan hiányzik. Ha van is, kevés és bátortalan, mintha nem osztott volna Isten mindenkinek ugyanannyit.

    Annyira örülök, hogy van egy örömsziget, mármint a hittanon, ahol bátran lehet örömködni, mert más az értékrend. :) Vessed a magot Noémi, mi meg megosztjuk! :) Köszönöm, szeretettel! Sári mama/Saci
    :)

    VálaszTörlés
  2. "Különben, testvérek, örüljetek, tökéletesedjetek, buzdítsátok egymást, éljetek egyetértésben és békében! Akkor veletek lesz a szeretet és a béke Istene." 2 Kor 13,11

    VálaszTörlés
  3. Az Élet és Irodalomban megjelent cikk teljes tartalma itt olvasható: http://antalvali.com/hirek/hiba-nem-az-gyermekeben-van.html

    VálaszTörlés