2010. január 19., kedd

Jákób lajtorjája

Ráhel és Lea beszélget


Két textil baba segítségével mesélem el a történetet. Az egyikük Ráhel, a másik Lea. Akkor történik, amikor megérkezett Jákób Lábánhoz, Ráhel hazaér a nyájjal és találkozik a nővérével.
1. Mózes 28, 10-től 1. Mózes 29,14-ig terjedő szakasz eseményeit beszéli meg a két lány.

(Az áttekinthetőség kedvéért a több információt tartalmazó részt, Ráhel szavait vastaggal írom.)

Először megtanuljuk a neveket. Ráhel és Lea egyenként köszönnek a gyerekeknek, és a gyerekek is néven szólítva köszönnek vissza nekik.


Ráhel és Lea beszélgetnek.
- Lea, Lea, gyere csak ide!
- Mi történt?
- Képzeld el, vendégünk érkezett!
- Hol van?
- Ott beszélget apánkkal a juhok mellett.
- Á, ott. És fiatal?
- Jaj, már megint elfelejtettem, hogy te nem látsz jól. Igen, fiatal. És itt fog lakni nálunk, mert el kellett jönnie otthonról.
- Hogy hívják?
- Jákóbnak.
- Nem valami jó neve van. Csaló. Hát, majd oda kell figyelni, hogy nehogy becsapjon. Biztosan azért kellett eljönnie otthonról. De ki ő? Te tudod?
- Igen, találkoztam vele a kútnál. Képzeld, annyira kedves volt, elhengerítette kérés nélkül a követ a kút szájáról. Segített megitatni a juhokat. Utána pedig kiderült, hogy hozzánk jön.
- És itt fog lakni?
- Igen, apánk megígérte, hogy itt lakhat. Mert ő apánk húgának a fia.
- És beszélgettél vele?
- Egy kicsit. És én mondom neked, hogy nagyon érdekes dolgokat mesélt nekem.
- Tényleg? Mit?
- Azt mondta, hogy egyszer majd nagyon gazdag lesz, és mindene meglesz, sok földje, és innen nem messze fog élni. Most ugyan még nincsen semmije.
- És hogy lesz akkor mindene?
- Azt mondta, hogy Isten szólt hozzá, és ő mondta ezt neki. Álmodott erről.
- Mikor?
- Tegnap éjjel. Képzeld el, azt mondta, hogy Lúz városa közelében érte az est. Lefeküdt a szabadban aludni, és akkor meglátta.
- Mit?
- Egy óriási létrát. olyan nagyot, olyan magasat, amilyet ember nem tud építeni. És a létrán pedig angyalok lépkedtek le és föl.
- Ez nagyon félelmetes lehetett. Biztosan meg is ijedt Jákób!
- És képzeld el, hogy a létra tetején pedig Isten állt ott. És megszólította Isten. És azt mondta neki, hogy ez a föld lesz majd az övé.
- Micsoda? Nem hiszem el! Most még semmije sincs és Isten ilyen nagy ajándékot ígér neki. Micsoda áldott egy ember!
- És azt is mondta Jákób, hogy Isten azt is megígérte, hogy akárhova megy ezután, mindig vele lesz és megőrzi és majd oda visszaviszi, az álom helyére.
- Tényleg? De mi van akkor, ha csak hazudik?
- Szerintem igazat mond. Azt is mondta, hogy akkor megfogadta, hogy mostantól kezdve az Úr lesz az ő Istene, és benne bízik, és Istennek lesz hálás minden jóért az életében.
- Ez nagyon furcsa!
- Igen. És azt is mondta, hogy oltárt épített ott az Úrnak. És elnevezte azt a helyet Bételnek. Mert az az Isten háza.
- Isten háza! Ha el tudnánk oda menni, és meg tudnánk nézni azt az oszlopot, akkor talán kiderülne, hogy igazat beszél-e Jákób. De apánk úgysem engedne el minket egyedül olyan messzire. És nehéz is volna megmagyarázni, hogy hova akarunk menni!
- Hidd el, hogy idővel úgyis kiderül, hogy igazat mondott-e. Mert, ha tényleg igazat mondott, akkor előbb-utóbb gazdag ember lesz.

-Csak azt nem tudom, hogy vajon miért jött el otthonról...

(gyerekeket kérdezem)
Ti tudjátok, hogy miért jött el Jákób otthonról?

Történet értelmezése:
Látjátok, Isten tervbe vette, hogy megváltoztatja ezt a csalót. Nem akarja, hogy így élje le az életét csalóként, hanem jó emberként.
És most Jákób távol került a családjától, egyedül kell megállnia a helyét a családja nélkül. De az a jó, hogy Isten megígérte neki, hogy segít neki. Jákób becsapta a testvérét, becsapta az apját. Rosszat tett. Vállalnia kell a tetteiért a következményeket.

De Isten azt akarja, hogy jó ember legyen belőle.
Ahogyan egy fazekas az agyagból kiformálja az edényt, Isten így kezdi el formálni Jákóbot.
A bételi álommal kezdődik el Jákób javítása. Meglátjuk, hogy sikerül-e megjavulni Jákóbnak.


Órai tapasztalat:

Rájöttem, a beszélgetés során egyszerre többet kell beszélnie a szereplőknek, túl gyakran váltakozik a párbeszéd.
Leának mélyebb hangon mondtam a mondatait.
Abban a csoportban, ahol nagyobb gyerekek voltak


(10-12 évesek), először felolvastuk a történeteket a


Bibliából, és aztán az volt a feladatuk, hogy babával a kezükben játsszanak el egy beszélgetést Ráhel és Lea között. Persze egészen más lett a beszélgetés. A legelején Ráhel és Lea kereste az identitását, mert egy-két pofon lezajlott a babák között.


Utána azért értelmes beszélgetés lett.


Aztán én is előadtam végül a fenti beszélgetést. Így ez a csoport háromszor hallgatta meg a történetet úgy, hogy nem is vették ezt észre.
Nagyon jól megjegyezték.A másik csoportban is kisebb konfliktussal indított a két baba, ahogyan a mellékelt fénykép is mutatja. Bemozdult babákkal.
A záró kérdésre minden csoport tudta a választ. Emlékeztek, hogy miért kellett menekülni Jákóbnak. Utána a nagyobbaknál sorra vettük, hogy ki kivel milyen rokonságban áll.
A kicsiknél nem, mert a végén mégiscsak unokatestvérek fognak összeházasodni. Ami azért egy kicsit mai szemmel furcsa, és nem is megengedett.

A párbeszéd könnyebb megjegyzéséhez egy vázlatot készítettem:

- vendég érkezik
- Lea rosszul lát
- Jákób neve
- Jákób és Ráhel találkozása a kútnál
- Jákób elmondja, hogy gazdag lesz
- Jákób álma
- Jákób fogadalma
- oltár
- vajon igaz-e ez

- vajon miért menekült el