2011. április 18., hétfő

Anyák napi rózsa vagy húsvéti plakát

Ahogyan korábban megígértem, leírom, hogy hogyan lehet rózsát készíteni.
Szükséges hozzá:
  • műszálas anyag: ez lehet függönyanyag, bélésselyem, vagy vastag anyag is. Honnan tudod, hogy megfelelő az anyag? Próbálj meg meggyújtani egy kis darabot. Ha olvadva ég, az égés helyén kicsit vastagabb lesz, akkor jó, ha lánggal ég, akkor nem.
  • teamécses
  • biztosítótű vagy brossalap (hobby boltokban kapható, emlékeim szerint 30 forintért már kapható)
  • gyöngy (ha szeretnél a virág közepére varrni, de elmaradhat)
  • tű (aminek a feje átmegy a gyöngyön)
  • cérna (ha igényes vagy, akkor az anyaggal megegyező színű)
  • olló
Elkészítés menete:

1. Vágj ki 4-5 különböző átmérőjű kört az anyagodból. Ahogyan itt láthatod, nem kell, hogy szabályos legyen. 1-2 mm. legyen az eltérés a körök mérete között.


2. Az anyagot óvatosan vízszintes irányban közelítsd a teamécses lángjához. Az anyag olvadni kezd, fekete lesz. Aztán forgasd az anyagot, amíg teljesen meg nem olvad a széle. Az olvadással egy időben az anyag a hő hatására visszapöndörödik.

3. Amikor készen van annyi szirom, amennyiből a rózsát szeretnéd elkészíteni, akkor következik az összevarrás. A legnagyobb szirmot most tedd félre, és a többit varrd össze néhány öltéssel a rózsa közepén. Dekorálhatod gyönggyel. Így néz ki a hátoldala.

4. Amikor készen vagy, akkor vedd az utolsó szirmot, és szúrd át rajta a tűt, és varrd rá a biztosító tűt. Nyisd ki a tűt, hogy lásd, melyik felét kell felvarrni. (Azt, amelyiket majd nem a ruhába szúrod.) Ha az utolsó szirmot így, külön varrod rá, akkor szebb lesz a virág közepe, és nem látszik a varrás a gyöngyöknél. A cérnát ne ott csomózd el, ahol a biztosító tű van, hanem ölt az utolsó szirom mögé, ott varrd el, hogy ne látszódjon. Kész:


Hittanon gyerekekkel készítettünk ilyen rózsákat. Fiúk is szerették készíteni, 3-4 osztályosok is. Nagyon óvatosan kell, és mindig legyen ott egy tál hideg víz is az asztalon. Gyerekekkel nagy rózsákat készítettünk. Gyöngyök nélkül varrták fel. Ők egyszerre minden szirmot, mert kicsit nehéz lett volna nekik az utolsót külön rávarrni.

Amikor egy városi majálison kézműveskedtünk, akkor előre elkészített szirmokból varrtak rózsákat a gyerekek.
Készítettem már fél cm nagyságú rózsát is. Ennek az a titka, hogy ollóval tartom a láng mellé az anyagot, nem a kezemben.
Lehet mindenféle egyéb anyagot, textil is varrni a rózsa közepére, lehet hímezni is.
Mutatok két példát innen:



Jó munkát! Ha kérdésetek van, szóljatok!

1 megjegyzés: