2011. március 2., szerda

Bartimeus meggyógyítása


Playmobil játékfigurák az evangélium szolgálatában. Időnként előkerülnek ezek a figurák is a hittanon. (Néhány éve ezekkel a figurákkal az irgalmas samaritánus történetét játszottuk el hittanon.)
Nem csak azért érdemes térben elmesélni a történetet, mert jobban megragad, hanem azért is, mert olyan mozzanatokat is felfedezünk a történetben, amit nem látnánk, ha csak halljuk a szöveget.
Sokkal több információt tudunk közölni, mintha csak mesélünk. Itt például nem esik szó a város faláról, mert az ott van a szereplők körül. Mégis megjegyzik. Régebben vittem Jerikóról szóló történetekhez hittanra fügét és mazsolát, de ma már annyi az allergiás, hogy nem próbálkozom ezzel, főleg nem az ovisoknál.
A történet elmesélése 8 jelenetben.
1. kép: A jerikói városkapun emberek jöttek-mentek.
Utazók és vásározók, kereskedők vitték a város csodálatos fügéit, mazsoláit szerte az országba.
Nem mindenki számára volt itt az élet gyönyörű.
Nem mindenki látta, hogy hol legelésznek a lovak, nem mindenki gyönyörködhetett a csodálatos pálmafákban!
Az út mentén egy fiatal fiú üldögél. Szeretne újra látni, mint amikor még gyermek volt. De sajnos mára elvesztette látását. Dolgozni nem tud. Ezért minden nap leül az út szélére, és koldul.
-Könyörüljenek rajtam!- ezt mondogatja.
2. kép: Ezen a napon azonban hallja ám, hogy sok ember közeledik a városkapuhoz. Kik lehetnek, miért jönnek ennyien? Hallgatózik. Hallja ám, hogy Jézusról beszélnek. Bartimeus, mert így hívják a fiút, hallott már Jézusról. Ő egy csodálatos ember, egy gyógyító, egy tanító! Úgy látszik, hogy ő jön a sokasággal.
3. kép: Bartimeus felkiált: Dávid Fia, Jézus könyörülj rajtam!
De az emberek nem akarják, hogy Jézust megállítsa. Odamennek Bartimeushoz, és mondják neki, hogy ne kiabáljon.
4. kép: Csakhogy Jézus meghallja. És odafordul a hang irányába, és azt kéri a barátaitól, hogy hozzák oda hozzá a fiút.
5. kép: Az emberek szólnak a fiúnak, hogy menjen oda Jézushoz.
6. kép: Bartimeus felpattan, és odamegy. Jézus azt kérdezi tőle, hogy mit szeretne? Bartimeus azt mondja, hogy szeretne megint látni. És Jézus meggyógyítja.
7. kép: Jézus azt mondja, hogy menjen el, mert a hite miatt meggyógyította őt.
8. kép: De Bartimeusnak esze ágában sem volt elmenni. Ő is követni akarta a Mestert, mint a többiek, hogy városról-városra, faluról-falura, házról-házra hirdesse, hogy Jézus a gyógyító, hogy Jézus a világ Megváltója.
Ti milyen játékfigurákat használtatok már hittanon?