2012. június 10., vasárnap

A zarándok útja tábor-első nap


Egyszerűen bemásolom a tábori anyagot, ahogyan leírtam a munkatársaknak. Nem tudom garantálni, hogy mindenki számára 100%-ig érthető. 
Fontos: az igei rész, áhítat nincs leírva benne, csak érintőlegesen. navigal1.JPG


8.30-9.15 Ismerkedős játékok, energetizáló játékok udvaron KÖZÖS
1. Favágás  Idő: 10 perc
Leírás:  Játékvezetőt kell utánozni. Szöveget és mozdulatot. A szöveg egyre bővül.  Variáció: Lehet egyre gyorsabban. Szövegegységek és mozdulatok:
a.  Fát vágni. (Jobb kézzel vágó mozdulatot teszünk.)
b. Az erdőbe. (Levegőbe egy fát körvonalazunk két kézzel.)
c. El is menjek? Ne is menjek? (Egy lépés előre. Egy lépés vissza.)
d. Fejsze is van. Fűrész is van. (Jobb kézzel vágó mozdulat. Bal kézzel fűrészelő mozdulat.)
Sorrend:
a.
b. a.
c.  b. a.
d. c. b. a.
2. Ismerkedés név-lakcím cserével Idő: 10 perc
Leírás: Teremben sétálva véletlenszerűen bemutatkozni: pl. Noémi néni vagyok a XV. utcában lakom. Majd a másik ember nevét és címét átvesszük, és a következő bemutatkozásnál már nem a saját nevemet és lakcímemet mondom, hanem azét, akivel legutóbb kezet fogtam.
3. Sorbanállós névtanulós Idő: 10 perc
Leírás:  Abc sorrendben kell állni a csoportnak a keresztnevük szerint.
4. Vámpír Idő: 10 perc
Leírás: 
1. körben: A kör közepén álló vámpír közelít valakihez. Megmenekül a megtámadott, ha a csoport hangosan kiáltja a nevét. Ha nem menekült meg a megtámadott, akkor ő lesz a vámpír.
2. körben: A kör közepén álló vámpír közelít valakihez. Megmenekült a megtámadott, ha legalábbb az egyik szombszédja a nevét kiáltja. Ha nem, akkor a megtámadott lesz a vámpír.
9.15-9.45 Áhítat-énekkel és helyszíni-tábori tudnivalók templomban KÖZÖS
Ének:    Velem vándorol utamon Jézus...Fenn a menny egy boldog hely...         
Áhítat: Isten azt szeretné, hogy a mennybe jussunk.    
Cél: Bátorítani a gyerekeket azzal, hogy Isten szereti őket és azt üzeni, higy kezdjenek hinni Benne.         
9.45-10. 15 Tízórai
10.15-10.25 Történet bevezető: minielőadás KÖZÖS
Játékbevezetése:  Minielőadás:
Párbeszéd: Keresztyén és Evangélista között
K: - Jaj, nagyon nyugtalan vagyok! Akkora teher nehezedik rám, hogy azt érzem, hogy azonnal elpusztulok! El fogunk veszni, ha nem találunk valami kiutat!  Ebben a városban mindenki csak rosszat tesz. Nem hiába hívják ezt a várost Romlás városának. Senki sem tesz jót. Mit tegyek, hogy megmeneküljek?
E: - Adok neked egy tekercset. Olvasd el!
K: - „Menekülj az eljövendő harag elől!” De hova fussak?
E:- Látod arra a fénylő világosságot? Ott van a szoros kapu. Kopogj be, és megmondják, hogy mit kell tenned. Járj a keskeny úton és megtalálod!
Kerettörténet mesélése: KÖZÖS
Ebben a táborbanTe vagy az a zarándok, akit az előbb láttál. Kijöttél a Romlás városából. Ezen a héten az lesz a feladatod, hogy eljuss Sion hegyére, a mennybe. Ez az út nem lesz könnyű , mert folyamatosan próbákat kell kiállnod. Szükség van az elszántságodra, a csapatotok összetartására. Sok akadály lesz előttetek, de Isten azonban mindig küld segítőket, akik támogatnak, ha igénybe veszed. Küldetésetek: eljutni a célig. Vajon a hét végére eljutsz-e a célodig? Ez rajtad múlik. A csapatoddal együtt fogtok küzdeni. Egymást segítve kell haladnotok a keskeny úton. De vajon nem lesznek-e túl nagy akadályok előttetek? Kiderül.
Most elindulhattok a cél felé.
Keressétek a menekülés útját az eljövendő harag elől. Válasszatok fejenként ... darab követ, és tegyétek be a hátit arisznyába. Csak akkor tehetitek le, ha szólunk.
Indulj el a zarándokútra a köveiddel a hátadon! Menj a keskeny úton, és találd meg a kaput! A csoportvezetőd elmondja, hogy mi a feladat.
10.25- 12.00 Az első főjáték: útkereső CSOPORTOKBAN             
Kerettörténet:
Köszöntelek Zarándok! Más néven Keresztyén. Elindultál Romlás városából, hogy megmenekülj az eljövendő harag elől. Jól tetted!
 Evangélista elmondta, hogy melyik irányba kell elindulnod. Indulj el a keskeny út felé és találd meg a helyes utat a következő állomásig.
Meg kell találni a helyes utat.  Az egész csoportnak át kell jutni a túlsó oldalra. Egyesével mehettek. Ha nem találod meg a helyes utat, akkor vissza kell jönnöd a már jól megtett úton a kiindulásig.
Ha eltéveszted a visszafelé vezető utat, akkor elsüllyedsz a mocsárban, és egy életed elveszett. Három élete van mindenkinek.
(10x10-es rácson egy elrejtett útvonalon kell végigmenni. Kicsiknek 5x5.) Végén: Gratulálok, hogy megtaláltátok az utat! Az első akadályon átjutottál.

1. napi játék megbeszélése: CSOPORTOKBAN
- Mi történt?
- Mi volt a lényeges?
- Mit fogsz máshogy gondolni, tenni ezután?
13.00 Kézműveskedés
Kerettörténet:
A keskeny úton elindultál, de nem számítottál a sok gyaloglásra. Most készítened kell egy zarándokszandált. És, hogy az úton ne legyél éhes, egy tartisznyát is.
Nagyok: Sajnos nem olyan egyszerű a keskeny úton járva cipőt készíteni. Amit éppen útközben találsz, abból kell megoldanod.
Eszközök: anyagok, kartonok, olló, fonalak, flakonok stb.
Kicsik: útmutatást kapnak. Eszközök: bőr, pólóanyag
14.30 „Sütnivaló” CSOPORTOKBAN
Könyvből a következő történetet a játékvezető elmeséli:
Keresztyén lelkesen elindul Simai nevű ismerősével a keskeny úton a fény felé. Lelkesen mennek, de nem tudják, hogy mennyi ideig is fog tartani az út. Beszélgetnek arról, hogy milyen jó helyre mennek. Milyen szép hely lesz a menny. De nem figyelnek az útra, letérnek róla, és beleesnek a csüggedés mocsarába. Keresztyénnek nehezíti a dolgát,  hogy a hátán a nagy súly van. Simai kimászik, otthagyja őt. Ekkor megjelenik Segítő, aki kihúzza a csüggedés mocsarából Keresztyént.
Sütnivaló játék: Egy közös játék, melynek végén elkészül valami.
Játéknak sok célja van. Egyrészt információrögzítés, visszakérdezés. Másrészt megtanítjuk őket együtt csapatként dönteni. A végén akár a kreativitást is segítheti, ha nincs meg az összes hozzávaló. Gyűjtögetni lehet a sütnivalóhoz alapanyagokat. Ha sikerül mindent megvenni, akkor utolsó napon ezt készítik el a gyerekek a szülőknek: Millefiori kekszet.
A csapat együtt dönti el, hogy milyen sorrendben veszi meg a hozzávalókat. Adott időn belül kell a csapatnak együtt válaszolni kérdésekre. Minden helyes válaszért kapnak egy zarándoktallért. Az alapanyagoknak meg van az ára, amiért meg lehet venni.
Játék menete:
1: Zarándoktallér gyűjtés. Kérdéseket tesz fel a játékvezető, amire az egész csapat adja meg a választ. Jó válaszért Zarándoktallér jár.
Első nap fokozatosan nehezedő kérdések. Addig kérdezhetnek az adott időkereten belül, ameddig jó válaszokat tudnak adni. Ne segítsenek a játékvezetők. Két nap alatt is lehet egy adagra valót összegyűjteni.
Kérdések pl. nagyoknak:
- Mi a zarándok neve? 3 zt
- Volt-e családja Keresztyénnek? 3 zt
- Hogy hívják a várost, ahonnan elindult Keresztyén? 3 zt
- Hova megy? 5 zt
- Milyen jelzője van az útnak, amin járnia kell? 4 zt
- Ki mondta meg neki, hogy merre induljon a legelején? 5 zt
- Mi volt az első nehézség? 5 zt
- Mi a neve a társának, aki a mocsárból kimenekült, majd elhagyta Keresztyént? 6 zt
- Mi a könyv címe, amivel foglalkozunk? 10 zt
- Ki írta a könyvet? 10 zt
Variáció: Ha egy kérdést nem tudnak, akkor feleződik a megszerezhető pont.
2: Döntés: Mit vesz meg a csapat? Adott időn belül kell dönteni.
Hozzávalók listáját látják. Két nap van a sütihez való  gyűjtögetésre.
3: Vásárlás
1 adaghoz való alapanyag: (50 zt)
Liszt: 15 zt
Margarin: 10 zt
Porcukor: 5 zt
Sütőpor: 5 zt
Tojás: 5 zt
Kakaópor: 5 zt
Fahéj: 2 zt
Nyújtófa: 3 zt
Alapanyagokat befőttes üvegbe gyűjtik. Üvegre alkoholos filccel felírni, hogy milyen alapanyagok kerültek bele. Minden hozzávalót csak egyben lehet megvenni. (Csak mind a 15 zt-nyi lisztet, nem kevesebbet.)

15.00 „Napi jó hír” KÖZÖS
Kijutottál a csüggedés mocsarából. Megtaláltad a helyes utat.
Zárógyakorlat KÖZÖS
Szobor: Fejezd ki egy mozdulatban, hogy hogy érzed most magad.
15.30  Uzsonna KÖZÖS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése